3000 závodníků na startu OB na Prvního máje

1.5.2019 Petr Klimpl

3000 závodníků na startu OB na Prvního máje

V některých oblastech byly na Prvního máje připraveny závody oblastních soutěží. Na startu bylo téměř 3000 závodníků

Šestým závodem jarního žebříčku Středočeské oblasti a jarního Manufaktura Pražského žebříčku byl sprint, který připravil SPORTICUS orienteering v Čelákovicích s centrem na školním hřišti u ZŠ J. A. Komenského. Závod se běžel v městských ulicích s pevným povrchem a v městských parcích se smíšeným povrchem. Mapu Čelákovice připravil Martin Matoušek, tratě postavila Markéta Kalinová, startovalo 1200 závodníků. V ženách si pro první místo doběhla Kamila Gregorová (CTB), osm sekund zpět zůstala na druhém místě Barbora Vyhnálková (RIC), třetí Petra Aschermannová (KAM) ztratila na vítězku 43 sekund. V mužích ukázal skvělou jarní formu Jakub Glonek (KAM), který o 11 sekund porazil druhého Jana Mrázka (SJC), třetí místo obsadil Štěpán Holas (SJC) se ztrátou na prvního 29 sekund. 

V západních Čechách byly na pořadu dva závody, oba uspořádal pro více než 200 závodníků KOB Baník Sokolov. Dopoledne se běžela žebříčková krátká trať s centrem ve Svatavě-Podlesí (louka pod železniční zastávkou Svatava). Tratě postavili Karel Rambousek st. a Olda Kohoutek na mapě Vránov Jih, závodníky čekal dobře průběžný les, s prudkými svahy u řeky Svatavky a bývalý pískový lom. V ženách vyhrála Marie Březinová (VPM), druhá skončila Dagmar Biersaková (KRL) se ztrátou 1:25 min., třetí byla Lucie Šilhavá (LPM). V mužích byl nejlepší Jakub Bílý (LTP), druhý Tomáš Kamaryt (VPM) na něj ztratil 3:14 min., třetí skončil Jiří Macek (LIT). Odpoledne se konalo mistrovství oblasti ve sprintu. Centrum bylo ve Střední odborná škola Sokolov. Tratě vedly parkem a městskou zástavbou, postavili je opět Karel Rambousek st. a Olda Kohoutek. V ženách běžely jen dvě závodnice, jasně vyhrála Dagmar Biersaková (KRL) před Kristýnou Szenczi (VLI). V mužích byl nejrychlejší dorostenec Jakub Bílý (LTP), 26 sekund zpět zůstal druhý Tomáš Kamaryt (VPM), třetí skončil Gabriel Szenczi (VLI).

Ve východních Čechách byl na programu sedmý závod Východočeského pohár, který uspořádal SK Studenec. Centrum závodu bylo na koupališti v Mostku, klasická trať se běžela na mapě Holubí vrch (mapovali Roman Horký, Ladislav Hrubý, Martin Vik). Pro 950 závodníků postavili tratě Ladislav Hrubý a Petr Junek v mírně zvlněném terénu, který byl dobře průběžný se středně hustou sítí komunikací, místy byly kameny a pozůstatky po těžební činnosti (prohlubně), minimální podrost, ve východní části pak postupně osazované paseky s hustníky a oplocenkami, v celém lese bylo spousta vývratů a pozůstatků po lesní činnosti. V ženách jasně vyhrála Lucie Benešová (SJC), druhá Kristýna Kolínová (DKP) na ní ztratila tři minuty, třetí Martina Hepnerová (SHK) byla ještě o minutu pomalejší. Na trati mužů s velkým náskokem vyhrál Jan Schulhof (TUR), Jan Palas (SJC) na druhém místě měl ztrátu čtyři a půl minuty, třetí Tomáš Novotný (PHK) skoro šest minut.

Výsledky závodů najdete v IS ORIS.


« zpět